Mazurski sękacz - pożeracz jaj

Kuchnia Mazur stanowi dla wielu ludzi zagadką i tajemnicą. Bazuje zatem na kuchni z rejonów wiejskich, co oznacza której podstawą jest i w której jest zaopatrzona czyli w pieczywo, wędliny, jaja, sery, może dla niektórych wydawać się za bardzo ciężka. A to jednak nie jest prawdą! Zdarza się symilarycznie w odrębnych rejonach Polski tu na Pojezierzu Suwalskim gotuje się potrawy z kartofelków czy jaj.
Niewątpliwie sękacz to „wisienka na torcie” kuchni suwalskiej, który swoją historią nawiązuje do kuchni Bałtów, mieszkających i żyjących tu niegdyś.Kopa jajek czyli 60 to podstawa sękacza

W głównej mierze jaja używamy praktycznie do większości dań. Wypróbowane jajka to takie, które są używane przy przyrządzaniu ciasta czy tradycyjnych smakołyków jak np. Jajka wolne od GMO Farmio są zdrową i pyszną bazą do sękacza.
Jak zdobyć oryginalny sękacz suwalski?

Gdy choćby raz w życiu ugryzł ten specjał jak wiadomo wie, jak pyszny jest to uczta dla podniebienia. Znajdują się smakosze, którzy zajadają go na słono, choć jest to ciasto słodkie niż słone.
Niedzisiejsze receptury mają napisane, że to właśnie z takiej kopy jajek kreuje się perfekcyjny specjał regionu. W przepisach na dziś ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Tradycyjne przepisy Suwalszczyzny to wielkie bogactwo tysiąca przepisów, a ich bazą są jajka i ziemniaki.