Czym jest spirulina, z czego się składa i jakie są jej zalety dla organizmu?

Spirulina to niebiesko-zielona odmiana algi. Jej nazwa odwołuje się do spiralnego kształtu. Istnieje na naszej planecie już ok. 3 mld lat, dlatego jest jedną z najstarszych form życia na globie. Dojrzewa naturalnie w przejrzystych i ciepłych wodach: jeziorach, rzekach, zbiornikach wodnych i źródłach. W czasie rozrostu spirulina wymaga należytej temperatury oraz nasłonecznienia, więc za do ich rozrostu uznaje się Hawaje.

Jakie właściwości posiada spirulina?

Spirulina jest określana jako najbardziej wartościowy składnik jaki egzystuje w przyrodzie. Składa się z ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z czego 8 nasze ciało nie produkuje, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w dawkach wielokrotnie wyższych niż w warzywach i owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina składa się również z żelaza, wapnia i fosforu. Spirulina Hawajska to odmiana, która ma najwyższe natężenie składników odżywczych 1 g na Ziemi.



Jakie są walory i pożytki brania spiruliny?

Spirulina korzystnie oddziałuje na nasz system, błyskawicznie się przyswaja. Dla najlepszego rezultatu trzeba przyjmować ją systematycznie, już po kilkunastu dniach dostrzega się rezultaty. Spirulina zapewnia nam pełnowartościowe białko, które stanowi najważniejszy budulec. Składa się w dużej ilości z chlorofilu, tym samym świetnie oczyszcza krew, wzmacnia wytwórczość białych i czerwonych krwinek. Spirulina wpływa także na podwyższenie energii, łagodzi wyczerpanie, wspomaga układ odpornościowy i trawienny przez wydalanie niepotrzebnych produktów przemiany materii z ciała. Do tego pomaga utrzymać odpowiednie pH organizmu, więc łagodzi stany zapalne, wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie. Spirulina zapewnia dodatkowo działanie antywirusowe i antyalergiczne. Niektóre badania uzasadniają również działanie antyrakowe, dzięki niszczeniu komórek rakowych u ludzi i zwierząt.

Efekty uboczne i ograniczenia w zażywaniu Spiruliny

Do chwili obecnej nie dostrzeżono rezultatów ubocznych brania Spiruliny. Jednak należy kierować szczególną uwagę na jakość towaru. Dużo wytwórców, żeby zredukować jej cenę, dodaje przeróżne elementy chemiczne oraz wypełniacze, o których skutkach ubocznych mało wiadomo. Ludzie uczuleni na jod bądź z nadczynnością tarczycy, nie mogą brać morskiej odmiany spiruliny, ale słodkowodną. Również osoby, które są uczulone, na owoce morza oraz wodorosty. Zaleca się dodatkowo ustanie zażywania spiruliny w trakcie gorączki. Pewne osoby zaczynające stosować spirulinę, mogą na starcie oczekiwać skutków ubocznych połączonych z oczyszczaniem organizmu, takich jak: wzdęcia, zakłócenia trawienia czy gazy. Jest to natomiast totalnie normalny przebieg i zachodzi u niewielkiej liczby osób.

Źródło: http://www.microrganics-uk.com/spirulina.htm