Od pomidora do ketchupu

Jak się okazuje, historia ketchupu datuje się na wiek XVII wiek. Możemy przyjąć, że właśnie wtedy wynaleziono dziś znany pod nazwą ketchup, który najpierw był zwykłą swego rodzaju zalewą do ryb, zastosowaną przez Chińczyków. Jakiś czas później receptura zawitała do Europy, gdzie została zaadaptowała przez Brytyjczyków. W 1690 r wymyślono nazwę catchup, który później został przemianowany na ketchup oraz dodano do niego pomidory, które na początku nie były składnikami przepisu. Zyskując barwę i smak, zyskał także nową nazwę ketchup.


Pomidor- królem
Pomidor to warzywo, które w znaczeniu botanicznym jest owocem. To budzi kontrowersje, choć pomidorom nie przeszkadza im w byciu jednymi z najpopularniejszych czerwonych warzyw które są używane do wielu potraw. Pomidory występują w wielu postaciach: pomidory suszone, pomidory w zalewach różnego typu, pomidory smażone, przeciery z pomidorów, pomidory w sosach i w samej pizzie, różnego rodzaju sosy pomidorowe, ketchupy czyli pomidor w roli głównej, koncentrat pomidorowy, pomidor w zupie czyli pomidorówka, pomidory jako składniki różnych potraw. Oto krótka lista, która tylko przybliża nam na ile sposób wykorzystujemy pomidory i w których daniach możemy je spotkać. A co jest najpopularniejszym produktem z pomidorów? Oczywiście ketchup. Na rynku możemy zauważyć wielu producentów ketchupów, jednak każdy z nas ma swój ulubiony ketchup. Po czym poznać najlepszy ketchup?
Niezbędny ketchup do frytek, pizzy, kebabu!

Praktycznie nikt nie wyobraża sobie grilla bez właściwego ketchupu. Mało kto je frytki czy zapiekankę nie upominając się o ketchup. Ketchup to jedna z najszybszych przypraw w płynie, pasująca niemal do każdej potrawy.
Ketchupowe szaleństwo na półkach
Co spotkamy w sklepie- mnóstwo przetworów pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i najważniejszy ketchup. Dla polskich producentów normalnością jest dostarczać coraz to nowe ketchupy. Ale to my oceniamy, który ketchup jest najlepszy. Kotlin to jedna z najpopularniejszych marek, które możemy spotkać na półkach. Stawia na nowe smaki ketchupów. Jak na to reagują konsumenci? W niemal 80 % jesteśmy przyzwyczajeni do najlepszego smaku ketchupów. W tym roku według badań portalu finanse.wp.pl Kotlin znalazł się na 3-ciej lokacie wśród najsmaczniejszych ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając nowości na rynek i przyciągając nowych klientów. Hitem okazał się ketchup o smaku pomidorów malinowych, który jest pierwszym tego rodzaju produktem Kotlina. Ponadto Kotlin oferuje nam ketchup z piekła rodem, grillowy w dwóch wariantach, ziołowy do pizzy, czosnek-bazylia, tworzący idealną kompozycje smakową z pomidorami, czy ketchup hot dog. Ten ostatni to przebój dedykowany do frytek, zapiekanek. Ketchup to produkt uniwersalny z szeroka gamą zastosowań. Sukcesem są tu pomidory. Przed zakupem. gdy wybierzemy ketchup czy to na grillowanie czy do kebabu, zapoznajmy się ze składnikami użytymi do ich produkcji.