Jak się okazuje, historia ketchupu
datuje się na wiek XVII wiek. Możemy przyjąć, że właśnie wtedy
wynaleziono dziś znany pod nazwą ketchup, który najpierw był
zwykłą swego rodzaju zalewą do ryb, zastosowaną przez Chińczyków.
Jakiś czas później receptura zawitała do Europy, gdzie została
zaadaptowała przez Brytyjczyków. W 1690 r wymyślono nazwę
catchup, który później został przemianowany na ketchup oraz
dodano do niego pomidory, które na początku nie były składnikami
przepisu. Zyskując barwę i smak, zyskał także nową nazwę
ketchup.
Pomidor-
królem
Pomidor to warzywo, które w znaczeniu
botanicznym jest owocem. To budzi kontrowersje, choć pomidorom nie
przeszkadza im w byciu jednymi z najpopularniejszych czerwonych
warzyw które są używane do wielu potraw. Pomidory występują w
wielu postaciach: pomidory suszone, pomidory w zalewach różnego
typu, pomidory smażone, przeciery z pomidorów, pomidory w sosach i
w samej pizzie, różnego rodzaju sosy pomidorowe, ketchupy czyli
pomidor w roli głównej, koncentrat pomidorowy, pomidor w zupie
czyli pomidorówka, pomidory jako składniki różnych potraw. Oto
krótka lista, która tylko przybliża nam na ile sposób
wykorzystujemy pomidory i w których daniach możemy je spotkać. A
co jest najpopularniejszym produktem z pomidorów? Oczywiście
ketchup. Na rynku możemy zauważyć wielu producentów ketchupów,
jednak każdy z nas ma swój ulubiony ketchup. Po czym poznać
najlepszy ketchup?
Niezbędny
ketchup do frytek, pizzy, kebabu!
Praktycznie nikt nie wyobraża sobie
grilla bez właściwego ketchupu. Mało kto je frytki czy zapiekankę
nie upominając się o ketchup. Ketchup to jedna z najszybszych
przypraw w płynie, pasująca niemal do każdej potrawy.
Ketchupowe
szaleństwo na półkach
Co spotkamy w sklepie- mnóstwo
przetworów pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i
najważniejszy ketchup. Dla polskich producentów normalnością jest
dostarczać coraz to nowe ketchupy. Ale to my oceniamy, który
ketchup jest najlepszy. Kotlin to jedna z najpopularniejszych marek,
które możemy spotkać na półkach. Stawia na nowe smaki ketchupów.
Jak na to reagują konsumenci? W niemal 80 % jesteśmy przyzwyczajeni
do najlepszego smaku ketchupów. W tym roku według badań portalu
finanse.wp.pl Kotlin znalazł się na 3-ciej lokacie wśród
najsmaczniejszych ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając
nowości na rynek i przyciągając nowych klientów. Hitem okazał
się ketchup o smaku pomidorów malinowych, który jest pierwszym
tego rodzaju produktem Kotlina. Ponadto Kotlin oferuje nam ketchup z
piekła rodem, grillowy w dwóch wariantach, ziołowy do pizzy,
czosnek-bazylia, tworzący idealną kompozycje smakową z pomidorami,
czy ketchup hot dog. Ten ostatni to przebój dedykowany do frytek,
zapiekanek. Ketchup to produkt uniwersalny z szeroka gamą
zastosowań. Sukcesem są tu pomidory. Przed zakupem. gdy wybierzemy
ketchup czy to na grillowanie czy do kebabu, zapoznajmy się ze składnikami
użytymi do ich produkcji.